Els albiraments són una boníssima opció per conèixer la fauna salvatge sense fomentar la captivitat. Aquesta activitat cal portar-la a terme de manera responsable per tal de no posar en perill les espècies ni l’hàbitat. Així doncs, és molt important informar-se’n, contractar els serveis de professionals i guies experts, a més de no infringir les regles ni les instruccions proporcionades.
Més informació:
Abast: Internacional
Més informació:
Abast: Espanya
L’ús dels elefants per a passejos amb turistes implica greus i nombrosos problemes per als elefants.
El primer és que, com que els costa molt reproduir-se en captivitat, la majoria dels individus utilitzats en aquest sector són capturats en estat salvatge. Aquestes captures, sobretot en el cas dels elefants asiàtics, estan posant en greu perill la conservació d’aquests individus com a espècie.
El segon problema és que els animals emprats en aquesta indústria són “domesticats” mitjançant un mètode d’entrenament extremadament violent denominat ̶ almenys a Àsia ̶ Pajaan, que literalment significa “rompre l’ànima”. Això no obstant, fins i tot després d’aquesta suposada domesticació, és necessari emprar ganxos metàl·lics i mètodes de impliquen violència per tal de dominar-los. Amb freqüència s’hi aprecien ferides al cap, a les orelles o per contorn dels ulls.
Contràriament del que podria semblar, els elefants no estan dissenyats per suportar gran quantitat de pes al llom. De fet, qualsevol càrrega de més de 150 kg suposa una pressió immensa a la columna. A més, tenen els peus delicats i han de suportar un pes enorme que deriva en problemes de salut. També els obliguen a caminar sobre superfícies dures i a passar moltes hores encadenats.
Per totes aquestes raons, els animals acaben patint problemes a la columna i artritis, una patologia tan greu per a ells que en nombroses ocasions resulta mortal.
Abast: Internacional
Si no vols fomentar l’explotació i el maltractament animal quan viatges –sobretot en les destinacions exòtiques– hauries d’evitar tota activitat turística que comporti lucre o impliqui l’ús d’animals salvatges en activitats antinaturals per a l’espècie.
Entre les més populars hi ha els passejos amb elefant o amb camell, les visites a centres de tigres, les fotografies amb animals salvatges, nedar amb dofins, els passejos amb felins o donar el biberó a les cries. També és molt important evitar la compra de records (souvenirs) fabricats amb parts del cos d’animals i l’assistència a festes tradicionals i religioses que impliquen l’ús o la mort d’animals.
Més informació:
Abast: Internacional
Caure en l’engany d’un fals centre de rescat és fàcil si no s’està preparat. Arreu del món existeixen centres i pseudozoològics que, sota noms com refugis, orfenats o santuaris, mantenen animals salvatges en captivitat i hi ofereixen interaccions amb l’únic objectiu de guanyar diners.
Un centre de recuperació real i gestionat acuradament no forçaria els animals a reproduir-se, ni hi comercialitzaria, ni tampoc els entrenaria per realitzar espectacles ni permetria el contacte entre diferents espècies i els visitants. El treball dels vertaders santuaris se centra a oferir als animals la millor atenció, sempre lliures de qualsevol tipus d’explotació i quan no sigui possible, retornar-los a l’hàbitat corresponent en unes condicions de vida com més naturalitzades millor.
Per tant, és important informar-se molt bé abans de pagar l’entrada a un centre que manté animals en captivitat.
Més informació:
Abast: Internacional
Al mapamundi interactiu del projecte “Turismo Responsable” de FAADA trobaràs informació sobre les principals activitats turístiques que és recomanable evitar perquè no respeten els drets dels animals.
També trobaràs un directori de centres de rescat i de projectes recomanats, a més d’una llista de diverses ONG locals que pots contactar si vols fer un donatiu, presentar una denúncia o si trobes un animal que necessita ajuda.
Més informació:
Abast: Internacional