Wiki FAADA

Quins són els beneficis d’esterilitzar un gos o un gat?

Quins són els beneficis d’esterilitzar un gos o un gat?

Hi ha molts mites sobre l’esterilització de gossos i gats, aquí enderroquem els més freqüents i t’animem que consultis amb el teu veterinari de confiança en cas de dubte.

Avantatges de l’esterilització

En les femelles, l’esterilització ajuda a prevenir les infeccions uterines i el càncer de mama i de matriu (quists i tumors ovàrics i mamaris). També elimina el zel i desapareixen per sempre els embarassos psicològics.

En el cas dels mascles, prevé el càncer testicular, quists, brucel·losi, tumors prostàtics i anals.

L’esterilització també prevé el contagi de malalties com són la leucèmia i la immunodeficiència felina.

Esterilitzar és el mètode més efectiu i ètic de control de població d’animals, evita embarassos no desitjats i que la descendència tingui un futur incert, així doncs redueix el nombre d’animals abandonats al carrer o dels que es troben en centres d’acollida saturats.

Millora en el comportament

En eliminar el zel de les femelles (el qual té lloc cada sis mesos) guanyem en tranquil·litat. El zel d’una femella pot provocar baralles entre els mascles, la fugida de l’animal –que pot derivar en pèrdua, atropellament, etc.– i, en segon plànol, les molèsties (per a la família) de la secreció sanguinolenta de les gosses.

Per tant, desapareixen els marcatges i els comportaments de vegades agressius en els mascles. Els animals esterilitzats centren l’atenció en la família i són més dòcils.

Esterilitzar és una decisió econòmicament rendible: el cost de l’esterilització és més baix que no pas tenir cries i cuidar-les.

Esterilitzar és també una decisió generosa: permetre que l’animal tingui cries sense intenció de cuidar-les és un acte irresponsable.

Mites i llegendes en relació a l’esterilització

  1. Els animals esterilitzats engreixen: l’esterilització dels animals de companyia no predisposa a l’obesitat. És necessari que l’animal continuï amb el mateix estil de vida, d’acord amb l’edat, sexe, alçada i que tingui l’activitat física adequada. Si l’animal té l’activitat necessària no hauria d’engreixar i també es poden usar pinsos específics per a animals esterilitzats.  
  2. L’esterilització canvia negativament la conducta dels animals: els gossos i els gats no es veuen afectats negativament per l’esterilització pel que fa al caràcter. Fins i tot alguns mascles amb problemes d’agressivitat poden millorar ja que l’agressivitat pot estar relacionada amb nivells alts de testosterona. Les femelles, de la seva banda, deixen de presentar comportaments associats al zel com ara irritabilitat, agressió o fugida en busca de mascles per aparellar-s’hi.  
  3. És bo que un animal criï almenys una vegada: és fals que les femelles de gos o de gat hagin de criar una vegada en la vida per mantenir-se sanes. No existeix una relació conscient amb la reproducció com a factor necessari del benestar emocional de l’animal. La seva sexualitat és distinta de la de l’ésser humà i està totalment dictada per factors hormonals, per la qual cosa no presentaran emocions com ara la frustració o el desig de tenir fills en un nivell conscient. Si la cirurgia es realitza abans del primer zel, les possibilitats de patir càncer de mama són quasi inexistents. En canvi, si es realitza després del primer zel, la probabilitat se n’incrementa fins al 7% i pot arribar al 25% si es realitza després del segon zel.

Una intervenció efectiva

Actualment, les tècniques quirúrgiques permeten que l’esterilització sigui un procediment poc invasiu. L’animal se’n recupera en 24-48 hores, les cures post-operatòries són mínimes i l’animal torna al ritme de vida normal al cap de molt poc temps.

En resum…

L’esterilització és una acció preventiva que millora la qualitat de vida física i psicològica de l’animal i contribueix al control de la natalitat efectiu que evita que hi hagi més abandonaments.

Beneficis d’esterilitzar gossos i gats

Prevenció en femelles

  • Infecció bacteriana d’úter
  • Quists i tumors ovàrics
  • Tumors mamaris
  • Transmissió de leucèmia i immunodeficiència en gates
  • Evita fugides i embarassos no desitjats
  • Evita mals olors i secreció sanguinolenta durant el zel

Prevenció en mascles

  • Tumors prostàtics i prostatitis.
  • Tumors testiculars.
  • Tumors anals.
  • Transmissió de leucèmia i immunodeficiència en gats.
  • Evita fugides i baralles.
  • Evita comportaments no desitjats i perillosos (marcatge de territori, agressivitat, etc.).

Més informació: